Top
TIPPEK, VIDEÓK
Gyakorlati tanácsok
2017. 10. 30.
Gyakorlati tanácsok
Ebben a menüpontban néhány olyan dolgot szeretnék bemutatni, amelyekhez nem feltétlenül kell szervízbe szállítania készülékét. Ez a menüpont igény esetén bővíthető, kérdésüket, érdeklődésüket szívesen fogadom elérhetőségeimen.

Kezdetben három dolgot szeretnék javasolni, ami segítségére lehet, illetve ezekkel megelőzhető a kávégép további meghibásodása.

  • Olvassa el a kávégép használati utasítását!
  • 2-3 havonta vízkőtlenítse készülékét, akkor is, ha háztartásban használja/irodai, vendéglátóipari felhasználásnál gyakrabban/és "csak 3-4 kávét főz vele naponta".
  • Rendszeresen tisztítsa, zsírozza a kávégép központi egységét!

Légtelenítés vagy"ventilate",esetleg "entlüften" felirat/digitális gépeknél/. Erre akkor lehet szükségünk, ha készülékünkből használat közben kifogyott a víz, esetleg huzamosabb ideig nem használtuk, vagy gőzöltünk a gépünkkel. Ilyenkor annyi teendőnk van, hogy forróvizet kérünk a készülékünktől, akár többször is egymás után, amíg a forróvízcsapon folyamatosan nem folyik a víz, vagy a hibaüzenet nem törlődik a kijelzőről.

Daráló beállítás: erősebb, vagy gyengébb kávét szeretne? Néha szükségünk lehet arra, hogy kávégépünk darálóján állítsunk vagy a kés természetes kopása miatt, vagy mert más kávét használunk, amelynek más az összetétele, pörkölése. Az őrlés finomságának állítóját a szemeskávé tartály környékén kell keresnünk. Ez lehet számozott karika /pl.Saeco,DeLonghi /,vagy nagyobb és kisebb kávészemeket tartalmazó ábra /Saeco,Jura,Bosch,Siemens/, esetleg kisebb-nagyobb téglalap alakzatok /AEG,Krups,Jura/.

Amennyiben megtaláltuk a daráló állítóját, a következő lépéseket kell követnünk: ha gyengébb kávét szeretnénk, állítsuk az állítónkat a nagyobb szám /kávészem, téglalap/ felé két-három fokozattal. Ilyenkor lazítunk a kávégép darálókésein, gépünk nagyobbra fogja őrölni a kávét, ezáltal gyengébb lesz. A beállítás után főzzön kávégépével 3-4 kávét, hogy megtudja milyen lett a beállítás.

Abban az esetben, ha erősebb kávét szeretne, a művelet ellenkezőjét kell végrehajtani egy apró, de nagyon fontos változtatással. Ahhoz ugyanis, hogy a késeket összéb húzzuk, forognia kell a

darálónak, ellenkező esetben károsíthatjuk kávéfőzőnket. Tehát: a készülék üzemkész állapotában elindítunk egy főzést, és míg forog a darálónk, addig mozdítunk 2-3 fokozatot az állítón a kisebb szám vagy ikon irányába. Ezután főzzünk kávéfőzőnkkel 3-4 kávét, hogy megtudjuk megfelelő lett-e a beállítás. Ha nem elég erős, vagy gyenge a kávénk a beállítás után sem, a művelet megismételhető még egyszer. A fokozatosság nagyon fontos mindkét esetben, mert vagy túl gyenge lesz a kávénk, vagy ha nagyon finomra fog őrölni a gépünk, akkor nagyon lassan, vagy egyáltalán nem tudja lefőzni a kávét.

Kávéhosszúság beállítások programozható kávégépeknél: Üzemkész gépnél a beállítani kívánt nyomógombot nyomva tartjuk a főzés elejétől egészen addig, amíg a megfelelő kávémennyiséget el nem éri csészénkben a lefőzött kávé mennyisége. Ekkor elengedjük, készülékünk ezt tárolja, és legközelebb ezt a mennyiséget fogja lefőzni egyetlen gombnyomásra.

 

NEKEDAJÁNLJUK
MÉG TÖBB TIPP ÉS VIDEO
MENÜ
Logo
Ha kávégép akkor.hu
KÖVESS MINKET!