Top
TIPPEK, VIDEÓK
Miért és mikor fontos a vízfogyasztás?
2021. 03. 16.
Miért és mikor fontos a vízfogyasztás?
Nem is gondolnánk a víz milyen csodálatos dolog, és hogy például a rendszeres tudatos vízivás a rákos megbetegedések ellen is véd, mivel az immunrendszerünket erősíti.

A víz egy kincs
Sajnos manapság a fiatalok, még ha be sem vallják rengeteg kólát és cukros üdítőt fogyasztanak, a vizet nem tartják fontosnak, és szomjúságuk oltásaként úgy gondolják egy pohár energia ital is megteszi a hatását. Az emberi test tömegének több mint a fele víz. Nem is gondolnánk, de a szervezetünk élelmiszer nélkül akár 4-6 hetet is kibír, víz nélkül azonban csak néhány napot. A vízfogyasztás mértékét több tényező is befolyásolja, az életkor, a testsúly, fizikai igénybevétel és talán a legfontosabb a hőmérséklet. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy a szervezet víz- és só háztartása fel ne boruljon és ezt megfelelő tudatos vízivással pótoljuk. Nagy általánosságban elmondható, hogy testünk naponta 2-3 liter vizet igényel, intenzív sportolással, és nyáron a nagy melegben akár ez felmehet 3-4 literre is.

 

Mikor igyunk vizet?
Reggel, amikor felkelünk, már egy pohár vízzel kellene indítanunk a napot és furcsán hangozhat, de akkor is innunk kell vizet, ha nem érezzük, hogy szomjasak vagyunk. A lényeg, hogy a napi 2-3 liter víz meglegyen, ezt eloszthatjuk úgy, ahogy nekünk tetszik. Amire mindenképp oda kell figyelnünk, hogy a táskánkban mindig legyen egy palack víz, és soha ne induljunk útra folyadék nélkül. Természetgyógyászok szerint étkezés után érdemes vizet inni, nem pedig közben, mivel ez csak megnehezíti gyomrunk működését. A vizet még pótolhatjuk gazdag rosttartalmú zöldséggel és gyümölccsel is, és ha feledékenyek vagyunk ma már nagyon szuper alkalmazásokat is letölthetünk a telefonunkra, amelyek emlékeztetnek mikor kellene vizet innunk.

 

A víz jótékony hatásai
Nem is gondolnánk a víz milyen csodálatos dolog, és hogy például a rendszeres tudatos vízivás a rákos megbetegedések ellen is véd, mivel az immunrendszerünket erősíti, valamint lányok figyelem, aki fél az öregedéstől a rendszeres vízfogyasztás sokkal inkább kitolja ezt a folyamatot, és bőrünk meg fogja hálálni, ha szervezetünk napi minimum 2-3 liter vizet kap. A víz csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Amennyiben rendszeresen iszunk vizet nem leszünk fáradékonyak, megnöveli a koncentráló képességet és kedvünk is sokkal jobb lesz napközben. Tökéletes módszer azoknak, akik fogyni szeretnének. Szokták volt mondani “Igyál elég vizet és diéta nélkül is fogyni fogsz” mivel aki sok vizet iszik, az nem is tudja túl enni magát, így az éhség érzetünket csökkenti. A víz segíti a stressz, szorongás és depresszió csökkentését, valamint megajándékoz minket abban, hogy este tökéletesen tudjunk aludni.

 

Fontos az időzítés is
Tudta, hogy nem elég, ha csak szimplán iszunk, hanem az időzítés is fontos?  A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését:

  • 2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését;
  • 1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést;
  • 1 pohár víz fürdés előtt csökkenti a vérnyomást;
  • 1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.

Mindig ügyeljünk arra, hogy naponta 2-2.5 liter folyadékot elfogyasszunk (nem egyszerre!), hogy biztosítsuk szervezetünk hidratáltságát!

 

Fontos a megfelelő folyadékbevitel
Ha nem iszunk elegendő folyadékot, számos következménnyel kell szembenéznünk! Először is a bőr veszít rugalmasságából, a szervek rosszul kezdenek el működni, nagyon fájdalmas például a felfázás. Ilyenkor, mivel nincs elég átfolyó víz, hogy kimossa a húgyhólyagot és a húgycsövet, megtisztítjuk a baktériumoktól, besűrűsödik a vizelet és kialakul a felfázás.
Azért is fontos a kellő folyadékbevitel, mert a zsírégető folyamatok beindulásával a zsírsejtekben tárolt méreganyagok is felszabadulnak. Ezeket pedig ki kell mosni a testből, ellenkező esetben kellemetlen fejfájást, szédülést tapasztalhatunk. Ráadásul a szervezet önvédelmi reakciójának köszönhetően ezek tárolására új zsírsejtek alakulnak ki, emiatt nem fogunk fogyni.
Van még egy érv a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett; ez pedig az éhségérzet csökkentése. Sokszor, miután ettünk és úgy érezzük, hogy ennénk még valamit, legtöbbször már nem kéne. Igyunk meg egy nagy pohár vizet és várjunk 20 percet, hogy tényleg éhesek vagy-e még, vagy csak a szemünk kívánja. Sokszor az utóbbi nyer.

 

Fontos az egészséges víz fogyasztása
Az sem mindegy, hogy milyen vizet fogyasztunk, ugyanis a ballonos víz sajnos nem annyira egészséges, és nincs ez másképpen a műanyag flakonos vízzel sem. A hálózati vízautomata tökéletes megoldást nyújthat mindenki számára, hiszen a segítségével minden nap egészséges, finom és friss vízhez juthat hozzá mindenki!

 

Ezért fontos az elégséges vízfogyasztás
A vízfogyasztás fontosságáról szóló hírekkel nap mint nap találkozhatunk. Az elégséges folyadékbevitel jelentőségéről azonban nem lehet eleget beszélni, hiszen több élettani funkció zavartalan működéséhez szükséges a megfelelő mennyiségű víz. Az elégséges vízfogyasztásnak szemmel látható nyomai vannak. Ha eleget iszunk, a bőrünk feszes és rugalmas lesz, eltűnnek a kisebb ráncok és egyenetlenségek. A víz nélkülözhetetlen a vérképződés folyamatában, illetve a vér minőségének megőrzésében. Hasonló szerepet tölt be a nyirokkeringés biztosításában, elegendő mennyiségű víz nélkül elképzelhetetlen a nyirokrendszer egészségének fenntartása. A megfelelő mennyiségű vízzel ellátott nyirokrendszer fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A víz segíti az emésztést, illetve a tápanyagok gyorsabb feldolgozását. Mindeközben a telítettség érzetét adja, így hatékony segítség diétázók számára is. Tudjuk, hogy az emberi szervezet jelentős hányadát víz alkotja, de azt kevesen tudják, hogy a csontjaink is ötven százalékban vízből épülnek fel. A csontképződésben is fontos szerepet játszik a víz, ezért az erős csontozat megőrzése érdekében mindenképpen fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a vízfogyasztásra abban az esetben, ha valamilyen szokásunkkal dehidratáljuk a szervezetünket; ilyen például a dohányzás vagy a jelentős mértékű kávéfogyasztás. Látható, hogy az elégséges vízfogyasztás rengeteg jótékony hatással rendelkezik. A vízadagoló segít abban, hogy nap mint nap elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk.

 

Költséghatékony és környezetbarát
Egy vízadagoló akár tíz palacknyi vizet is tartalmazhat. Egy hét alatt legalább hetven palack felhasználása jelentős környezetterhelés lenne. A vízadagoló használatával csökkenthetjük a környezet terheit, hiszen kevesebb hulladék keletkezik utána. Ráadásul a dolgozók, kollégák ellátása havi szinten palackos ásványvízzel jóval nagyobb költség jelentene, hiszen a vízadagolót csak után kell tölteni. Vízadagoló már kevesebb, mint százezer forintért is beszerezhető, így elmondhatjuk, hogy kis befektetéssel tehetjük jobbá a munkahelyi és a természetes környezetünket.

 
Mindig friss víz vízadagolóval
Mivel naponta legalább három liter folyadékot el kell fogyasztanunk, fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk a vízbevitelről és a megfelelő folyadékpótlásról. Irodákban, otthonra és egyéb munkahelyen megfelelő segítséget nyújthat egy vízadagoló. A vízadagoló segítségével hideg és meleg víz adagolására is lehetőség van, nagy kapacitása miatt több ember folyadékigényét is kiszolgálja. A vízadagoló előnye, hogy kis helyen elfér, egyszerű a használata, és egészséges, tiszta víz csapolását teszi lehetővé. Bár Magyarországon a legtöbb helyen a csapvíz minősége megfelelő, egyre többen használnak valamilyen szűrő berendezést. Egy vízadagoló szintén megszűr további esetlegesen előforduló káros anyagokat a vízben, és az általa nyerhető víz íze még kellemesebb. A munkahelyi vízadagoló segít, hogy az ott dolgozók munkavégzése könnyebb legyen. Mik a további előnyei egy vízadagoló használatának?

 

Hideg és meleg víz
A vízadagolók segítségével hideg és meleg víz egyaránt előállítható. A víz olyan mértékben is felmelegíthető, hogy akár teát, kávét is készíthetünk a vízadagoló segítségével.

 

Többféle kivitel
Attól függően, hogy hol szeretnénk elhelyezni, választhatunk asztali, és álló kivitelezésű vízadagolót is. Az álló vízadagolók kapacitása nagyobb lehet, és kialakítása több elhelyezési lehetőséget kínál, mint az asztali vízadagolóé. Az asztalai vízadagolót kisebb helységekben ajánlatos használni, ahol kevesebb embert kell vízzel ellátni. Amellett, hogy egészségügyileg hasznos eszköz, látványos, igényes kialakítása miatt kellemes dekorációs eleme is lehet a helyiségnek.

 

Egyszerű kezelhetőség
Két karral adagolható víz, csepegtetőtálca, víztartály és energiaellátás. Csak be kell kapcsolni, fel kell tölteni a víztartályt és a csapon keresztül kiengedni a szükséges mennyiségű vizet.

 

 

 

NEKEDAJÁNLJUK
MÉG TÖBB TIPP ÉS VIDEO
MENÜ
Logo
Ha kávégép akkor.hu
KÖVESS MINKET!